Pro zhotovování výrobků využíváme ovčí rouna z vlastní a regionální produkce. Využít se dá úplně každá vlna, jak jemná tak hrubá, která ale není hodně zakrmená, tedy znečištěná rostlinnými zbytky. Ty se odstraňují velice špatně. Vlnu nebarvíme, využíváme pouze přirozených odstínů nejrůznějších plemen ovcí, tedy červenou, modrou či zelenou budete u nás hledat marně.
Vlna ze shetlandských oveček mně zaujala hlavně pestrou paletou odstínů od bílé přes krémovou, medovou, hnědou a šedou až k černé jak uhel, mnohdy zkombinované v jednom jediném rounu, a svou jemností. Průměrná tloušťka vlákna je 23 mikronů, ale třeba na ramenou může mít jen 10 a naopak na zadku i 30 mikronů.
Stříhali jsme ručně, klasickými nůžkami na vlnu, ale loni manžel úspěšně absolvoval kurz střihačů vlny ve Zlobicích, jde to teď elekt. strojkem jako po másle. A jedna zajímavost. Shetlandky, jakožto divoké plemeno, na jaře přirozeně línají a když vystihnete ten správný čas, jde vlna docela jednoduše vytahat. Takto získaná vlna je bez zástřihů a nekončí hrubým řezem.
Příprava rouna před předením
Rouno se namočí na několik hodin do lázně s čistou, nejlépe dešťovou vodou. Poté se několikrát jemně propere a voda se vyměňuje tak dlouho, dokud je hodně špinavá. Takto se rouno zbaví hrubých nečistot jako je zaschlé bláto a exkrementy. Neodmašťuje se, neboť lanolín je při ručním předení žádoucí. Opatrně se vytlačí z rouna voda, nechá se vykapat zavěšené v plátěném pytli a pak se rozloží na sušák někam do polostínu, nebo doma. Schne docela dlouho.
Po uschnutí se rozvolní a načeše na kartáčích (kramplích) nebo hřebenech. Když je rouno čisté, bez rostlinných zbytků, češu na kartáčích, pomocí hřebenů lze zase ledaco zachránit i ze silně zakrmeného rouna a navíc, vlákna v takovýchto česancích jsou srovnaná vedle sebe a krásně se z nich přede tenoučká nit na krajku. Ilustrační video – hřebeny a kartáče. Česance se poté spřádají na kolovrátku. Výsledná jednonitka se seská do dvou nebo trojnitky, podle toho, na co se příze bude využívat. Přetočením na motovidle se připraví předeno. V této fázi se příze pere několikrát v teplé vodní lázni s přídavkem březového šamponu na vlasy. Je potřeba odstranit lanolin a s ním i ovčí vůni. Po důkladném vysušení se s pomocí odvíječe a klubíčkovače hotová příze svine do úhledného klubíčka.
Hotové výrobky se pak perou ještě jednou a suší vypnuté na podložce.
Ruční zpracování je opravdu náročné na čas. Klubíčko o hmotnosti 100g představuje několik desítek hodin čisté práce, samozřejmě v závislosti na její tloušťce.